STAJ
MAM 4000 Stajı kapsamında staj yapılan yerlere göre staj içeriğinin yer aldığı, MAM 4000 Stajı Örnek Raporunun 2. Bölümleri staj yapılan farklı yerler için ayrı ayrı hazırlanmalıdır. Aşağıda belirtilen staj yerlerine göre örnek içerikler EK-7’da belirtilmiştir. — Fabrika ve Atölyede staj yapan öğrenciler için, — Enerji Üretim Tesislerinde staj yapan öğrenciler için, — Tasarım ve Proje Bürolarında staj yapan öğrenciler için.
Bu stajın amacı, gerçek hayatta bir fabrikada veya işletmede üretimin bütün safhalarını incelemek, üretim ve üretimden sonra yararlanılan yardımcı sistemleri tanımak, söz konusu kurumu veya kurumun yönetimi hakkında bilgi edinmek, karşılaşılan problemler ile çözüm yollarını gözlemlemek ve ilk altı yarıyılda öğrenilen derslerin gerçek hayattaki uygulamalarını görmektir.
MAM 4000 stajı üretim ve projelendirme yerlerinde ürünlerin tasarımını, projelendirilmesini, işletmenin organizasyonunu ve yönetiminin incelendiği bir stajdır. Bu stajda, işletmedeki (fabrikalar, enerji üretim tesisleri, projelendirme büroları, vb.) iş güvenliği, uygulanan kalite kontrol sistemleri, üretim planlama ve kontrolü, işletmedeki enerji sistemleri ve dağıtımları (ısı, elektrik), işletmenin yönetimi, organizasyonu, bakım ve onarım birimleri, bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD-CAM) teknikleri ve varsa AR-GE bölümü detaylı olarak incelenmelidir.
MAM 3000 Stajı içeriği, MAM 300 Stajı Örnek Raporunda (EK.6) verilmiştir.
Bu stajın amacı, ilk dört yarıyılda verilen derslerin oluşturduğu bilgi birikiminin imalat ve üretim işletmelerinde gelişmesini sağlamak, izleyen yarıyıllarda alınacak dersler için ön hazırlık yapmak, öğrencileri, özellikle söz konusu işletmelerde, Makine Mühendislerinin yaptıkları ve yapabilecekleri işlerle tanıştırmaktır. Buradaki bakış açısı; bir işletmedeki üretimin, imalat yöntemlerinin ve üretime yardımcı birimlerin mümkün olduğunca ayrıntılı olarak gözlenmesi olmalıdır.
MAM 3000 stajı, üretim teknolojilerini ve üretime yardımcı birimleri inceleyen bir stajdır. Bu stajda, bir fabrika veya işletmenin, imalat veya montaj hattındaki üretim süreci, üretim teknikleri tornalama, delme, frezeleme, taşlama, planyalama, CNC tezgâhlarının kullanımı, kaynak teknikleri, ısıl ve döküm işlemleri, kullanılan ölçü aletleri, havalandırma, klima, taşıma sistemleri (forkliftler, vinçler, üretim bantları), üretimde kullanılan malzemeler, iş güvenliği, üretimde kullanılan tezgahların özellikleri, otomatik kontrol ve robot sistemleri, uçak teknolojisi, tekstil endüstrisi ve makineleri, hassas cihazlar (ölçme cihazları, tıbbi cihazlar vb.), çeşitli ev alet ve makineleri (buzdolabı, çamaşır makinesi vb.), tarım alet ve makineleri üretimi ve tasarımı vb. konular incelenmeli, stajyerlerin üretim aşamalarında aktif olarak yer alarak katkıda bulunmaları sağlanmalı ve bu işletmelerde makine mühendislerinin yapabilecekleri görevler konusunda görüş ve düşünceler belirtilmelidir.
EK-1, EK-2, EK-3,... Formlarının, Evraklarının, Kimlik Fotokopilerinin veya Fotoğraflarının belirtilen tarih aralığında Bölüm Başkanlığı'na teslim edilmesi gerekmektedir.