Yaz Stajı ve İşyeri Eğitimi firmaları için tıklayınız.
Makine Mühendisliği Bölümü 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı İşyeri Eğitimi Öğrencilerin Dolduracağı Çevrimiçi Bilgilendirme Formu:
https://forms.gle/MSoU1P9b6heK1SHV6
İş Kazasına Yönelik Önemli Duyuru için tıklayınız.
- Makine Mühendisliği Bölümü 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Öğretim Elemanları İçin İşyeri Eğitimi Öğrenci Denetim Word Formu için tıklayınız.
- Makine Mühendisliği Bölümü 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Öğretim Elemanları İçin İşyeri Eğitimi Öğrenci Denetim Çevrimiçi Formu: LINK YENILENECEKTIR
İş Yeri Eğitimine Gidecek 4.Sınıf Öğrencilerinin İzleyecekleri İşlem Basamakları
1) İş Yeri Eğitimi başlangıcı 30.09.2024'dür. (Bkz. Akademik Takvim - Güz Yarıyılı Dersler)
İş yeri Eğitimi 2024-2025 İş Akış Şeması ve İşlem Basamakları için tıklayınız (FAKÜLTE SAYFASI).
TÜM FORMLAR için tıklayınız.
2) İşyeri Eğitimine gidilecek firma seçilmeden önce , ilgili firmanın çalışma alanı , işletme yeri vb özellikleri öğrenci tarafından araştırılmalıdır. İlan Edilen Firma Bilgileri geçtiğimiz yıllarda imzalanan protokollere aittir.
Listeden firma tercihinden bulunacak öğrencilerin mutlaka işletme ile bire bir görüşmesi gerekmektedir. İşletmeler sizden ilave belge talep edebilir, (örn savcılıktan temiz kağıdı, sağlık raporu vd.) veya servis güzergahı /staj planlaması veya farklı gerekçeler ( işletmenin taşınması, faaliyet alanı değişikliği vd.) nedeniyle bu yıl Stajyer öğrenci almayacaklarını bildirebilirler.
İş yeri eğitimi firmaları (geçtiğimiz yıllarda imzalanan protokollere aittir) için tıklayınız.
İşyeri Eğitimine gidilecek firmanın öğrenci tarafından bulunması halinde, öğrenci tarafından firmaya imzalattırılan yeni protokoller (3 nüsha imzalı) dilekçe ile birlikte Makine Mühendisliği Bölüm Başkanlığı'na teslim edilmesi veya makine.teknoloji@marmara.edu.tr adresine e-posta gönderilmesi gerekmektedir.
3) Öğrenciler, işyeri eğitimini dördüncü sınıfın güz veya bahar yarıyıllarında gerçekleştirir. Bir hafta beş işgünü ve bir işgünü sekiz saat olarak değerlendirilir. İşyeri eğitiminin kesintisiz yapılması esastır. Ancak zorunlu durumlarda, Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonunun onayı ile işyeri eğitimi uygun görülen zamanda ve farklı işyerlerinde yapılabilir (M.Ü. Teknoloji Fakültesi İşyeri Eğitimi Yönergesi Madde 5-4). Derslerin uzaktan eğitimle verilmesi durumunda dahi, işyeri eğitimi günleri ile ders saatlerinin çakışmaması gerekmektedir.
4) En az üçer haftalık dönemleri kapsayacak şekilde en az 4 adet “işyeri eğitimi ara raporu” yarıyıl içi değerlendirme sınav haftasının ilk Cuma günü mesai saati sonuna kadar Bölüm Başkanlığı'na verilmelidir.
- EK 3 - İş Yeri Eğitimi Raporu - Yeni Müfredat - MAM4001
5) İş Yeri Eğitimi sonunda ise
- EK 3 - İş Yeri Eğitimi Raporu - Yeni Müfredat - MAM4001 - Eski Müfredat - MAM 401
- EK 4 - İş Yeri Eğitimi Değerlendirme Formu indiriniz
- EK 5 - İş Yeri Eğitimi Devam Çizelgesi indiriniz
- EK 6 - İş Yeri Eğitim Anketi için indiriniz.
istenecektir.
NOT : Devam çizelgelerinin, takip eden her ayın 5'ine kadar barkinbakir@marmara.edu.tr e-posta adresine yollanıp, tüm aylara ait orijinal formların, ıslak imzalı ve mühürlü onayıyla 26 Ocak 2025 tarihine kadar Bölüm Başkanlığı'na (diğer belgeleri de işyeri eğitimi bitişini takip eden iki hafta içinde) teslim edilmesi gerekmektedir.
YÖK tarafından yapılan İME ödemeleri, 2547 sayılı “Yüksek Öğretim Kanunu” nun Geçici Madde 74’e göre 1.1.2023 tarihinde sona erdiğinden İş Yeri Eğitimine giden öğrencilere ödeme yapılamamaktadır. YÖK tarafından ödeme yapılmamaktadır. Ancak, firma tarafından öğrencilere ödeme yapılması durumunda;
- 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 25. maddesi uyarınca öğrencilere stajları süresince asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan daha düşük ücret ödenemez. Kamu kurum ve kuruluşlarında yapılan stajlarda stajın yapıldığı kuruma Devlet Katkısı ödemesi yapılmaz. Mesleki eğitim görülen işletmede; yirmiden az personel çalışıyor ise ödenebilecek en az ücretin üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalışıyor ise ödenebilecek en az ücretin üçte biri, 4447 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (B) bendinin (b) alt bendi için ayrılan tutardan Devlet katkısı olarak staj yapılan işyerine Üniversite tarafından ödenir.
İsteğe Bağlı Staj, Zorunlu Staj veya İşletmede Mesleki Eğitim Döneminde İş Kazasına Yönelik Duyuru
Bilindiği gibi, 5510 sayılı kanun gereği, İsteğe Bağlı Staj, Zorunlu Staj veya İşletmede Mesleki Eğitim uygulaması yapan öğrencilerimizin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri SGK’ya fakültemiz tarafından yatırılmaktadır. İsteğe Bağlı Staj, Zorunlu Staj veya İşletmede Mesleki Eğitim uygulaması yaparken kaza geçirmeniz ya da hastalanıp hastaneye başvurmanız durumunda, almış olduğunuz raporda iş kazası ibaresi işaretlenmiş ise bu durumu mutlaka dekanlığımıza iletmeniz gerekmektedir (teknoloji@marmara.edu.tr adresine “İŞ KAZASI” notu ile yazınız). Raporun düzenlendiği tarihten itibaren 3 iş günü içinde Fakültemiz veya staj yaptığınız işyeri tarafından SGK'ya iş kazası bildiriminin yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde bildirim zorunluluğunun yerine getirilmemesi nedeni ile SGK tarafından ceza yansıtılmaktadır. Bu nedenle, staj yaparken böyle bir durum yaşamanız halinde, mağduriyet yaşamamak ve ceza yansıtılmasına neden olmamanız için durumu mutlaka Dekanlığımıza iletmenizi (teknoloji@marmara.edu.tr) rica ediyoruz.
İşyeri eğitimi süresince uyulması gereken kurallar
MADDE 9 - (6) Öğrenciler işyeri eğitimine bu eğitim süresinin yüzde sekseni oranında devam etmek ve işyerinin mesai saatlerine uymak zorundadırlar. Öğrenciler işyeri eğitimi süresince zorunlu olmadıkça izin alamazlar. Zorunlu hallerde, işyerinden bir gün önceden izin alınır. Kullandığı izin gün sayısı işyeri eğitimi süresinin yüzde yirmisini aşan ya da izinsiz veya mazeretsiz olarak devamsızlığı olan öğrencilerin bu durumu, işyeri tarafından bölüm işyeri eğitimi komisyonuna bildirilir ve öğrencilerin işyeri eğitimi iptal edilir.
(7) Sağlık raporu alınmadıkça, hastalık nedeniyle işe devamsızlık yapılamaz. Rapor süresi işyeri eğitimi süresinin yüzde yirmisini aşarsa, işyeri eğitimi aşan süre kadar uzar. Aksi takdirde işyeri eğitimi geçersiz ve öğrenci başarısız sayılır.
İşyeri eğitimi değerlendirme formu
MADDE 10 - (1) Öğrenciler, işyeri eğitimine başlarken "İşyeri Eğitimi Değerlendirme Formu"nu işyeri yetkilisine vermek ve işyeri eğitimi bitiminde, işyeri yetkililerince onaylanan bu formu bölümün İşyeri Eğitimi Komisyonuna teslim etmekle yükümlüdürler.
İşyeri eğitimi raporu
MADDE 11 - (1) Her öğrenci, yaptığı işyeri eğitimiyle ilgili olarak, bölüm işyeri eğitimi uygulama esaslarında belirtilen içerikte ve Fakülte İşyeri Eğitimi Rapor Yazım kuralları kılavuzuna uygun olarak en az üçer haftalık dönemleri kapsayacak şekilde en az 4 adet “işyeri eğitimi ara raporu” ve bir “işyeri eğitimi dönem sonu raporu” hazırlar. İş yeri eğitimi ara raporunu yarıyıl içi değerlendirme sınav haftasının ilk Cuma günü mesai saati sonuna kadar, İşyeri eğitimi dönem sonu raporunu yılsonu değerlendirme sınavlarının ilk haftasının Cuma günü mesai saati sonuna kadar bölüm başkanlığına veya işyeri eğitimi komisyonuna teslim eder.
İşyeri eğitiminin değerlendirilmesi
MADDE 12 - (1) Öğrencilerin işyeri eğitimi çalışmaları aşağıdaki raporlar/notlar yardımıyladeğerlendirilir;
a) Öğrenciler tarafından doldurulan İş Yeri Eğitimi Ara raporları,
b) Firma tarafından görevlendirilen İş Yeri Eğitim Temsilcisi/yetkilisi notu
c) İzleyici Öğretim Üyesi denetmen raporu,
d) İş Yeri Eğitimi Dönem sonu raporu
e) İş Yeri Eğitimi Yarıyıl sonu sınavı
(2) Bölüm başkanlığı tarafından bir veya birden fazla İş Yeri Eğitimi değerlendirmekomisyonu kurulur. Bu komisyon/ların başkanları BYS sistemine not girmesinden ana sorumluöğretim üyesidir. Komisyon başkanları eğitim öğretim yılı öncesi hazırlanan “Bölüm DersDağılımları Listesi” vasıtasıyla dekanlığa iletilir. Ayrıca komisyonda birden fazla İş Yerieğitimi izleyici öğretim üyesi bulundurulur. Komisyon yarıyıl içi sınavları haftasındatoplanarak “Yarıyıl içi değerlendirme sınav” notunu belirlerler.
Aynı şekilde yarıyıl sonu sınavları haftasında aynı komisyon tekrar toplanarak “Yarıyılsonu değerlendirme notunu” belirlerler. Her iki sınav notunun sisteme giriş yetkisi/sorumluluğukomisyon başkanındadır.
(3) Yarıyıl içi değerlendirme notunun oluşturulmasında,
a) Öğrenciler tarafından doldurulan “İş Yeri Eğitimi Ara Sınav raporu”
b) İzleyici öğretim üyesi tarafından doldurulan “İzleyici Öğretim Üyesi Raporu”Raporları; içerdiği bilgiler, belgeler, hazırlanışı, işyerinde yapılan izlemeye ait raporlar ve işyerieğitimi yetkilileri ile yapılan mülakatın sonucu göz önüne alınarak Bölüm İşyeri EğitimiKomisyonu tarafından incelenir. Raporlar değerlendirilerek “İş Yeri Eğitimi Ara raporlarıdeğerlendirme notunun %50’si + İzleyici Öğretim Üyesi Notunun %50’si” toplanarak “Yarıyılİçi Notu” oluşturulur. İş Yeri eğitimi Ara sınav raporunun sınav tarihine kadar komisyonateslim edilmesinden öğrenci sorumludur. İlgili sınav tarihine kadar teslim edilmeyenraporlardan öğrenci not/değerlendirme alamaz.
(4) Yarıyıl Sonu değerlendirme notunun oluşturulmasında;
a) Öğrenciler tarafından doldurulan “İş Yeri Eğitimi Dönem Sonu raporu/dosyası”
b) İzleyici öğretim üyesi raporu,
c) İş Yeri Eğitimi Firma yetkilisi değerlendirme raporu,
d) İş Yeri Eğitimi Yarıyıl sonu sınavı/mülakatıÖğrenciler Yarıyıl sonu sınavı haftasında yukarıda belirtilen “İş Yeri Eğitimi Raporunu” ve İşYeri Eğitimi Firma Yetkilisi Değerlendirme raporunu komisyona teslim eder.İş Yeri Eğitimi komisyonu Yarıyıl sonu sınav zamanında toplanarak öğrencilerin mülakatınıveya sınavını yaparak İş Yeri Eğitiminde öğrencinin kazanımlarını değerlendirirler. Yukarıdaki 4 maddede belirtilen bölümlerin her biri 100 puan üzerinden değerlendirilir. Tüm bölümlerin değerlendirilmesinden sonra Yarıyıl sonu notu aşağıdaki formüle göre yapılır;
Yarıyıl sonu notu= (İş Yeri eğitimi Dönem Sonu raporu x 0,20) + (İzleyici Öğretim Üyesi notu x 0,30) + (İş Yeri eğitimi Firma Yetkilisi notu x 0,25) + (İş Yeri eğitimi Yarıyıl sonu sınavı x 0,25)
Öğrenci tarafından komisyona sınav gününe kadar teslim edilmeyen evraklardan (İşyeri eğitimi dönem sonu raporu, işyeri eğitimi firma yetkilisi notu) öğrenci not değerlendirmesi alamaz. Oluşturulan işyeri eğitimi dönem sonu notu komisyon başkanı tarafından BYS sistemine işlenir.
YENİ MÜFREDAT - MAM4001 İŞ YERİ EĞİTİMİ FORMLARI
Genel Dilekçe Formu için tıklayınız.
Yeni Müfredat - MAM4001 - İş Yeri Eğitimi Protokolü: FAKÜLTE WEB
Yeni Müfredat - MAM4001 - İş Yeri Eğitimi Yönergesi için FAKÜLTE WEB.
Yeni Müfredat - MAM4001 - EK A - İş Yeri Eğitimi Tercih Dilekçesi için FAKÜLTE WEB.
Yeni Müfredat - MAM4001 - EK 1 - İş Yeri Eğitimi Başvuru ve Kabul Yazısı için FAKÜLTE WEB.
Yeni Müfredat - MAM4001 - EK 2 - Genel Sağlık Sigortası Beyanı için FAKÜLTE WEB.
Yeni Müfredat - MAM4001 - EK 3 - İş Yeri Eğitimi Raporu için tıklayınız.
Yeni Müfredat - MAM4001 - EK 4 - İş Yeri Eğitimi Değerlendirme Formu için tıklayınız.
Yeni Müfredat - MAM4001 - EK 5 - İş Yeri Eğitimi Devam Çizelgesi için tıklayınız.
Yeni Müfredat - MAM4001 - EK 6 - İş Yeri Eğitim Anketi için tıklayınız.
Makine Mühendisliği Bölümü 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı İşyeri Eğitimi Öğrencilerin Dolduracağı Çevrimiçi Bilgilendirme Formu: https://forms.gle/MSoU1P9b6heK1SHV6
Öğretim Elemanları İçin İşyeri Eğitimi Öğrenci Denetim Word Formu için tıklayınız.
Öğretim Elemanları İçin İşyeri Eğitimi Öğrenci Denetim Çevrimiçi Formu: LINK YENILINECEKTİR
ESKİ MÜFREDAT - MAM401 İŞ YERİ EĞİTİMİ FORMLARI
Genel Dilekçe Formu için tıklayınız.
Eski Müfredat - MAM401 - İş Yeri Eğitimi Protokolü için tıklayınız.
Eski Müfredat - MAM401 - İş Yeri Eğitimi Yönergesi için tıklayınız.
Eski Müfredat - MAM401 - İş Yeri Eğitimi GSS Beyan Formu için tıklayınız.
Eski Müfredat - MAM401 - İş Yeri Eğitimi Değerlendirme Formu için tıklayınız.
Eski Müfredat - MAM401 - İş Yeri Eğitimi Raporu için tıklayınız.
Eski Müfredat - MAM401 - İş Yeri Eğitimi Devam Çizelgesi için tıklayınız.
Diğer sorularınız için Sıkça Sorulan Sorular kısmına bakabilirsiniz.
Bu sayfa Mechanical Engineering tarafından en son 10.09.2024 16:43:40 tarihinde güncellenmiştir.